Skip to main content

“Ik zorg ervoor dat we met z’n allen de beste keuzes maken”

By 9 december 2020januari 8th, 2021Collega's aan het woord, Nobleanen

Chris Hattink, constructeur

“Ik zorg ervoor dat we met z’n allen de beste keuzes maken”

 

Chris Hattinks werkweken zijn deze dagen gevuld met overleg. De system integrator bij de nieuwe Schipholbrug op het megaproject A9 Badhoevedorp-Holendrecht waakt ervoor dat brugonderdelen zó worden ontworpen dat de brug straks feilloos werkt. Een gesprek vanuit het huis van de familie Hattink in Amsterdam, over het werk maar ook over Chris’ andere passie: boulderen.

Sinds zijn aantreden bij Nobleo in de lente van 2017 groeide Chris uit tot expert in beweegbare bruggen. Hij was betrokken bij de sloop van de oude Botlekbrug in het Rotterdamse havengebied en als adviseur bij de realisatie van de demontabele, tijdelijke brug naast de Amaliabrug in Westknollendam. In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor de praktische realisatie en integratie van alle onderdelen van de beweegbare Schipholbrug, een van de elf kunstwerken op het tracé.

Het werk overzien

Met een team van Nobleanen was Chris tijdens de tenderfase van het project al betrokken bij het bedenken van het brugontwerp. “Alle ontwerpen van de benodigde systemen en componenten worden nu uitgewerkt”, zegt hij. “Doel is om te komen tot een brug die straks op de juiste manier reageert op signalen door het besturingssysteem, en functioneert zoals dat hoort, zonder verrassingen. Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen die met het brugontwerp te maken hebben goed samenwerken. Dat is een complex proces, waarin ieder de verwachtingen kent. Ik overzie het werk en zorg ervoor dat we met z’n allen de beste keuzes maken.”

Kortste route

Niet alles is werk natuurlijk. Dat geldt ook voor Chris. Buiten werktijd hangt hij graag aan de klimwand. Hij praat graag over de passie waar ooit al zijn vrije tijd in verdween: boulderen, waarbij je een moeilijke, korte klimroute ’topt’, zoals het bereiken van de bovenste greep van een route wordt genoemd, door vooraf de juiste route te bedenken. Bij boulderen bouw je feitelijk ook aan een brug, maar dan anders. “Boulderen is een fysieke sport, maar er komt veel denkwerk bij kijken”, zegt Chris. “In die zin is er veel gelijkenis met mijn werk. Je denkt vooruit, bedenkt wat je volgende beste klimoptie is. Maar dat weet je eigenlijk pas als je voor de situatie komt te staan. Merk je dat een bepaalde oplossing niet het gewenste resultaat biedt, of blijkt de kortste route toch niet de beste, dan bedenk je iets beters. Je improviseert terplekke, of je laat je vallen en begint opnieuw. Boulderen maakt je slimmer. Ervaring leidt tot nieuwe inzichten in het klimproces.”

Ontwikkelpad

Nobleo is typisch de organisatie die medewerkers stimuleert om nieuwe inzichten op te doen. Vooropgesteld: zijn huidige functie geeft hem volop energie. Maar met de ervaring die hij inmiddels heeft sluit hij ook een toekomstige rol als ontwerpleider niet uit. “Die mogelijkheid is er zeker”, weet Chris. “Nobleanen krijgen volop de ruimte om zelf sturing te geven aan hun ontwikkelpad. Via coaching leren ze hun wensen te onderkennen en talenten te benutten. Ook ik krijg volop handvatten om te doen wat ik graag wil, en waar ik goed in ben. Nobleo’s aanpak om medewerkers beter te maken in hun werk, werkt en is, voor zover ik weet, uniek binnen de infrawereld.

 

Nieuwsgierig geworden naar het werken bij Nobleo Bouw & Infra, naar aanleiding van dit interview? Bekijk onze vacatures hier.