Skip to main content

”Fascinerend om bij te dragen aan duurzaamheid en energiebesparing”

By 6 mei 2020juni 19th, 2020Collega's aan het woord, Nobleanen

Toon Hollanders, ontwerpmanager

“Fascinerend om bij te dragen aan duurzaamheid en energiebesparing”

 

Na zijn opleiding Civiele Techniek aan TU Delft startte Toon Hollanders’ professionele avontuur in het bedrijfsleven. In 2012 kwam hij bij Nobleo Bouw & Infra. Als ontwerpmanager stuurt hij nu ontwerpleiders aan. Maar hij doet meer. “De hoofdlijnen uitzetten is mooi werk, maar het is ook fijn om af en toe met details de diepte in te gaan. Die mix boeit enorm.”

“Van origine ben ik Puttenaar, maar ik woon alweer jaren in Harderwijk. Een fijne gemeente met een heerlijk centrum en volop winkels, een boulevard en aangename horeca – als die weer opengaat tenminste. Mijn vrouw Wietske en ik zijn inmiddels alweer bijna 24 jaar getrouwd. Samen hebben we vier kinderen. Onze dochter Lotteke en drie zonen Kay, Tijn en Ben.

Actieve Nobleaan
Het buitenleven trekt me. Daarom wilde ik vroeger al bij de scouting. Destijds gewoon als jeugdlid, en tegenwoordig ben ik voorzitter van de scoutinggroep. Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi het is om als kind buitenavonturen te beleven. Ik zeil al vanaf mijn tiende; geleerd van mijn vader die me meenam op zijn boot. Haast niets is fijner dan met mijn kajuitzeiljacht (zevenenhalve meter, red.) het water op te gaan met het gezin of vrienden, het IJsselmeer of de Waddenzee op, hoewel de Friese en Zeeuwse meren en de Noordzee ook machtig zijn. Er valt zoveel te beleven. Pin me niet vast op een bepaald soort vakantie, of een bepaalde streek. Steden bezoeken is mooi, maar met mijn gezin een week op een camping van Staatsbosbeheer vind ik fantastisch. Lekker bezig zijn, haast als de scout van vroeger: kamperen, de natuur in, mountainbiken, en bij een volgende vakantie een week met de caravan eropuit en cultuur ervaren. Alles verrijkt, als je er maar voor openstaat.”

Drummen en toneelspelen
Met z’n zessen hebben we een druk gezin. Neemt niet weg dat ik ook tijd voor mezelf neem. Ik drum al jaren in bands. Daar haal ik veel energie uit. Als drummer zet je de beats neer, waar anderen zich aan kunnen optrekken. Het gaat om de groove, dat ieder elkaar aanvult, opstuwt zelfs. Ook in toneelspel vind ik een fijne uitlaatklep. Eerst repeteren tot het goed is, en dan het spannende moment als het op het podium echt moet gebeuren. Het podium is een magische plek. Ik zie het spelplezier bij de anderen van onze theatergroep en op de gezichten van het publiek. Geniet het publiek, dan doe ik dat ook. Ik hou van onvoorspelbaarheid, van improviseren en creëren. Ik ben zeker geen controlfreak. Go with the flow, leef in het moment!

Nobleo-cultuur
Als ontwerpmanager overzie ik situaties. Vergelijk het met het drummen in onze band: ik breng kaders en structuur aan en zorg ervoor dat mijn teamleden bij het ritme aansluiten en zich zo optimaal ontplooien. Ik zoek naar kansen en mogelijkheden en probeer goede beslissingen te nemen. Daarbij past geen terughoudendheid. Elkaar versterken, alsof we op het toneelpodium staan, daar gaat het om. Nobleo biedt mij daarvoor alle mogelijkheden. Het is bijzonder om te zien hoe het bedrijf erin slaagt om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de markt, en hoe onze teams hier bij de klant telkens weer invulling aan weten te geven. Elke medewerker neemt kennis en ervaring mee, en de Nobleo-cultuur stimuleert dat je gedachten en ideeën met anderen deelt, zonder daar nu echt actief op te sturen. De drempel om te delen is gewoon erg laag.

Werken aan duurzaamheid
Mensen bij elkaar brengen, mogelijkheden en kansen signaleren en vervolgens benutten en verzilveren, het is een fascinerend proces. Dat geldt ook voor innovatie. Tot onlangs hoorde ik bij een team dat zich bezighoudt met virtual reality. Nu werk ik onder meer mee aan een tender van Rijkswaterstaat naar circulaire viaducten. Dit zijn viaducten die, nadat ze aan het eind van hun levenscyclus zijn gekomen, worden gerecycled en hergebruikt. Echt in de breedte werken aan besparing op energie, materialen en grondstoffen vereist in de bouwwereld vooralsnog een denkomslag. Actief de mogelijkheden van nu benutten, in de toekomst kijken of en hoe het wellicht beter kan, en zo proberen kansen in onze projecten toe te passen: bijzonder om daaraan te mogen bijdragen. Ook privé probeer ik duurzaam te leven. Innovatief werken hoort natuurlijk bij mijn baan. Dat Nobleo mij motiveert om bezig te zijn met wat mij persoonlijk drijft, is een prettige gedachte.

Nieuwsgierig geworden naar het werken bij Nobleo Bouw & Infra, naar aanleiding van dit interview? Bekijk onze vacatures hier