Project: Feringa building – Rijksuniversiteit Groningen

 

Feringa Building, genoemd naar Nobelprijs winnaar en professor aan de RUG Ben Feringa, is een nieuw gebouw voor de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit in Groningen. Het nieuwe gebouw (64,000 m2, 260m lang, 63m breed en 33m hoog) krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en zal zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. Naast kantoor- en collegeruimtes zal het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria bevatten waaronder 3km labtafel, 450 zuurkasten, laser-, fysische-, (bio)chemische-en trillingvrije labs. Het gebouw is gasloos, aardbevingsbestendig en voorzien van de modernste snufjes.

Oorspronkelijk is collega Gerben de Vries als site-engineer in het project gestart, maar inmiddels gaat hij over alles wat maar constructief is in het project. Naast de site-engineering is dit ook een deel van de engineeringscope, sturen van de engineering van onderaannemers (ruwbouw en gevel) en ondersteuning van de uitvoering/ kwaliteitsafdeling.

Gerben vertelt: ‘Wat dit project voor mij uitdagend maakt is de schaal en complexiteit van het gebouw en de constructie. Om het gebouw te laten voldoen voor hoogwaardig onderzoek zijn er extra eisen gesteld aan de fundering en de vloeren i.v.m. het reduceren van de trillingen waardoor er bijzondere constructies zijn toegepast die je niet vaak in gebouwen ziet (bijvoorbeeld funderingselementen van plaatselijk 2,5×3,5m massief beton).

Andere interessante onderdelen zijn de vakwerkconstructies aan de voorzijde van het gebouw waaraan 4 verdiepingen worden opgehangen aan een verdiepingshoog vakwerk op de 5e bouwlaag waardoor 260m gebouwlengte op maar 12 kolommen staat en bijvoorbeeld het grote atriumgebied met gebouwhoge vliesgevels, loopbruggen en het lensvormige ruimtelijke vakwerk van het atrium dak.’

Meer weten over dit project? Bel met Gerben of kijk op onderstaande websites.

https://www.rug.nl/groundbreakingwork/projects/feringa_building/
https://www.rug.nl/groundbreakingwork/projects/feringa_building/about-feringa-building.pdf
https://www.ballast-nedam.nl/projecten/feringa-building/