4D Werkvoorbereider Remco bouwt aan

de toekomst van Antwerpen

Antwerpen begint aan een nieuw hoofdstuk in stedelijke mobiliteit met de Oosterweelverbinding. Dit grootschalige infrastructuurproject, dat de Antwerpse Ring volledig zal sluiten, pakt de fileproblematiek aan. Het project gaat verder dan alleen het verbeteren van de verkeersdoorstroming. Het brengt verkeer ondergronds en draagt bij aan een leefbaardere stad. Nobleaan Remco van Nistelrooij, 4D Werkvoorbereider in het funderingsteam, speelt hierin een cruciale rol. Hij werkt samen met zijn team aan een van de meest uitdagende onderdelen: de kanaaltunnels.

De uitdaging van de Antwerpse Ring

Antwerpen kampt al jaren met een verkeersinfarct door de incomplete Ring rond de stad. “De Antwerpse Ring is eigenlijk geen volledige ring,” legt Remco uit. “Je kunt wel in twee richtingen rijden, maar slechts één richting is volledig als snelweg ingericht. De andere richting is veel beperkter, wat zorgt voor enorme verkeersdrukte.”

Door de bovengrondse snelweg ontstaan lange files, een gebrek aan doorstroming en wordt de stad ook letterlijk in tweeën gedeeld. “We verminderen niet alleen de fileproblematiek, maar brengen ook zoveel mogelijk verkeer ondergronds,” zegt Remco. “Daardoor wordt de stad niet meer in tweeën gedeeld, wat de leefbaarheid aanzienlijk verbetert.”

werkvoorbereider

Bron: De Oosterweelverbinding

De rol van 4D Werkvoorbereider Remco: verbinding tussen ontwerp en realisatie

Om dit probleem op te lossen is onder andere Nobleo ingeschakeld. “Onze kracht ligt in de unieke positie als schakel tussen ontwerp en realisatie. Onze 4D Werkvoorbereiders hebben niet alleen kennis van uitvoering, maar ook van ontwerpen,” zegt de Werkvoorbereider trots. “We spreken beide ‘talen’, waardoor we veel informatieverlies tussen ontwerp- en uitvoeringsteams voorkomen. Dit resulteert in aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen.”

Gebruik van werkeilanden voor complexe fundering

Een van de grootste technische uitdagingen van het project is de aanleg van de kanaaltunnels onder het Albertkanaal. Remco speelt een centrale rol in de bouw van deze tunnels die tot 23 meter diep komen te liggen. Als Werkvoorbereider in het funderingsteam coördineert hij de aanleg van damwanden en werkeilanden, die de basis vormen voor de tunnelconstructie. “De tunnel die we bouwen loopt onder het Albertkanaal, een drukke scheepvaartroute. Dat vraagt om slimme oplossingen om zowel de bouw als het vaarverkeer soepel te laten verlopen,” legt Remco uit.

De werkeilanden kruisen bestaande kademuren die tot wel 12 meter diep onder het maaiveld reiken, wat een extra uitdaging met zich meebrengt. “De afbraak van deze massieve structuren is een project op zichzelf. Omdat deze structuren in sommige gevallen bijna 100 jaar oud zijn, weten we niet precies wat we nog gaan tegenkomen. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s,” vertelt Remco.

werkvoorbereider
werkvoorbereider

Om het overzicht te bewaren wordt het werk opgedeeld in verschillende fasen. Er wordt gebruik gemaakt van tijdelijke werkplatformen – de werkeilanden. Deze eilanden bestaan uit damwanden die in de bodem zijn getrild en opgevuld met zand. “Dit proces verdrijft het water en creëert een werkplatform. Op deze manier ontstaat een stabiele basis waarop we de tunnelconstructie kunnen bouwen,” zegt Remco. “Deze aanpak maakt het mogelijk om op sommige eilanden al te starten met de bouw terwijl op andere nog aan de fundering wordt gewerkt,” vertelt Remco.

Benieuwd naar de voortgang? Bekijk dan de website van het project.

Naar Oosterweelverbinding

De tunnel van de toekomst

De tunnel wordt laag voor laag opgebouwd. “Eerst graven we tussen de damwanden en bouwen we de vloer,” vervolgt Remco. “Daarna plaatsen we de wanden en het dak en bedekken we de structuur weer met zand. Zodra de tunnel gereed is, verwijderen we de damwanden en herstellen we het kanaal volledig.” Het bouwen van de tunnel vereist nauwkeurige coördinatie. “We gebruiken geavanceerde technieken om tussen de wanden te graven en de constructie laag voor laag op te bouwen. Zodra de tunnel klaar is, worden de tijdelijke damwanden verwijderd en wordt het kanaal hersteld.”

De tunnels worden ontworpen voor zowel duurzaamheid als functionaliteit. “Om ruimtegebrek te voorkomen, worden de rijstroken gestapeld,” legt Remco uit. Dit innovatieve ontwerp minimaliseert de impact op het kanaal en maximaliseert de doorstroming voor zowel verkeer als scheepvaart.

werkvoorbereider
werkvoorbereider

Bron: De Oosterweelverbinding

De toekomst voor Aantwaarepenèrren en omliggende bedrijven

De impact van de Oosterweelverbinding gaat verder dan alleen infrastructuur. De bewoners van Antwerpen, de Aantwaarepenèrren, zullen profiteren van een betere bereikbaarheid, minder geluidsoverlast en nieuwe groene zones bovenop de tunnels. “Het verkeer verdwijnt grotendeels uit het zicht en wordt minder goed hoorbaar, waardoor de stad leefbaarder wordt,” zegt Remco. “In sommige delen komt zelfs een park bovenop de tunnel, wat de bewoners echt iets teruggeeft.” Het project wordt naar verwachting in 2030 voltooid.

De Oosterweelverbinding is een toonbeeld van deskundigheid, toekomstgerichtheid en samenwerking. Met projecten zoals deze zet Nobleo een nieuwe standaard in complexe infrastructuur en draagt het bij aan een betere toekomst voor steden als Antwerpen.

Benieuwd hoe wij nog meer bijdragen aan een betere toekomst? Wij doen het nét even anders. Ontdek zelf hoe wij impact maken.

Over Nobleo


Opdrachtgever

Project: Lantis
Nobleo: TM ROCO (DEME, Jan De Nul, Besix, Besix Infra, Cordeel, Willemen Infra, Franki Construct, Van Laere)
Doel: fileproblematiek oplossen en de leefbaarheid verbeteren
Projectfase: in uitvoering
Periode: 2021 – 2030

werkvoorbereider
Diensten Nobleo

We spreken beide ‘talen’, waardoor we veel informatieverlies tussen ontwerp- en uitvoeringsteams voorkomen. Dit resulteert in aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen.

Remco van Nistelrooij – 4D werkvoorbereider